top of page

Augančios kainos meilei ne kliūtis: lietuviai vestuvių šventei negaili ir 35 tūkst. eurų

LRT.lt


Tuoktis šį sezoną ketinančios poros pastebi išaugusias kainas, to neslepia ir švenčių planuotojai. Anot jų, įvairių paslaugų įkainiai pakilo 10–15 proc. ir toliau stiebiasi. Vis dėlto didžioji dalis lietuvių renkasi prabangesnes puotas, joms negaili ir 35 tūkst. eurų.



Tuokiasi ir žiemą

Įsimylėjėliai nuo pat metų pradžios skuba tuoktis. Vilniaus civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Jolantos Kuzmienės teigimu, per pastaruosius du mėnesius čia amžiną meilę prisiekė 198 poros.


„Kartu su užsienyje sudarytomis, taip pat bažnyčioje sudarytomis santuokomis iš viso 451 santuokos sudarymo įrašas“, – pažymi J. Kuzmienė.


Vasaros laikotarpiui, t. y. nuo birželio 1-osios iki rugpjūčio 30-osios, anot jos, pateikta 400 prašymų tuoktis.


„Šiuo metu registruoti santuoką 2022 metais jau esame gavę 699 prašymus. Turime šešis prašymus registruoti 2023 metais“, – teigia J. Kuzmienė.


Viliasi tilpti į biudžetą

Vestuves šią vasarą atšokti ketinanti vilnietė Kotryna LRT.lt sako besistengianti tilpti į jau anksčiau suplanuotą biudžetą.


„Prieš daugiau nei pusmetį užsisakėme sodybą, kurioje vyks šventė. Kaina – 1,2 tūkst. eurų. Kadangi dalyvaus apie 40 žmonių, nemažai kainuos ir maistas (žmogui apie 50 eurų). Alkoholiniais gėrimais ir saldžiuoju stalu pasirūpins tėvai, todėl bent šios išlaidos atkris. Mano vestuvinė suknelė atsieis apie 700, vyro kostiumas – apie 300 eurų. Dar nepasirūpinome dekoracijomis, transportu, auka bažnyčiai ir kitomis papildomomis išlaidomis.


Nors tiek makiažas, tiek šukuosena, tiek dekoracijos, maistas, siuvimo paslaugos – viskas šiek tiek pabrangę, tikimės tilpti į 10 tūkst. eurų biudžetą“, – pasakoja būsima nuotaka.

O štai svarbiausią gyvenimo dieną planuojanti Giedrė tvirtina švęsianti kiek kukliau, artimųjų apsuptyje.


„Kviesime tik šeimos narius ir artimiausius draugus. Anksčiau įsivaizdavau, kad per savo vestuves norėsiu visko, kas geriausia ir prabangiausia, bet su amžiumi pradedu suprasti, kad svarbiausia yra pati ceremonija ir supantys žmonės, o ir su dabartinėmis kainomis prabangi šventė – ne mūsų kišenei. Dėl šios priežasties šventė vyks restorane, ne per naktį, o jau vėliau su vyru išskrisime į kelionę. Bus apie 20 žmonių. Planuojame, kad vestuvės iš viso kainuos apie 3 tūkst. eurų“, – skaičiuoja mergina.


Po Naujųjų kainos padidėja

Vestuvių planuotojos Lauros Vagonės teigimu, šiemet vasaros sezonas bus itin aktyvus ir darbingas.


„Ateinančią vasarą bus daug vestuvių. Mes su komanda jau sunkiai rastume laisvą savaitgalį. Pasiruošimas intensyvus“, – tvirtina ji.


L. Vagonė sako, kad į ją dažniausiai kreipiasi poros, trokštančios didelių vestuvių, kurioms reikia sudėtingos logistikos, daug paslaugų teikėjų. Mažesnius susibūrimus, anot jos, sužadėtiniai neretai planuoja patys.


„Minimalus artėjančio sezono mūsų planuojamų vestuvių svečių skaičius apie 40, maksimalus – 180“, – priduria vestuvių planuotoja.


Paklausta, kokį biudžetą vestuvėms paprastai skiria klientai, L. Vagonė sako, kad vidutinė suma – apie 35 tūkst. eurų. „Į šią kainą įskaičiuojame ir žiedus, ir aprangą, vietos nuomą, maitinimo paslaugas ir t. t.“, – vardija ji.


„Esame sukūrę platformą „Foxy Wedding“, skirtą poroms, kurios pačios planuoja vestuves. Ją kas mėnesį aplanko apie 18 tūkst. vartotojų, t. y. žmonių, kurie organizuoja savo šventę šiemet ar net 2023 metais. Platformos duomenimis, 24 proc. vartotojų norėtų vestuvėms išleisti ne daugiau kaip 7,5–10 tūkst. eurų, 21 proc. visų vartotojų norėtų tilpti į 2,5–5 tūkst. eurų sumą, 21 proc. – į 10–15 tūkst. eurų ir tik 2,21 proc. planuoja viršyti 30 tūkst. eurų. Nustebinsiu jus, bet 37 proc. registruotų platformos vartotojų (tiksliau, 4 867) kartu sudėjus planuoja vestuvėms išleisti net 44 288 750 eurų“, – komentuoja L. Vagonė.


Vertindama pavienių paslaugų įkainius, vestuvių planuotoja sako pastebinti, kad dalis jų pakilo.


„Aš pastebėjau, kad pakilo atlikėjų, vestuvių spaudos gamintojų, vedėjų, makiažo meistrų paslaugų kainos. Kai kurios kainos kyla 500 eurų, kai kurios tik 50. Priklauso nuo to, kokios paslaugos ir už kokio dydžio atlygį teikiamos“, – akcentuoja L. Vagonė.

Paklausta, ar planuojant vestuves iš anksto galima sutaupyti, L. Vagonė sako, kad paprastai po Naujųjų kainos ima kilti.


„Tie, kas daug ką užsisakė iki Naujųjų, manau, bus šiek tiek išlošę. Artėjant sezonui, matydami savo darbo kalendoriaus situaciją, kai kurie paslaugų teikėjai taip pat kelia kainas. Pataupyti įmanoma, jei šventei rinksitės ne sezoną – vėlyvą rudenį, žiemą, ankstyvą pavasarį – arba ne savaitgalio dieną“, – atkreipia dėmesį vestuvių planuotoja.


Įkainiai pakilo 10–15 proc.

Vestuvių planuotoja Karolina Meginyte tvirtina, kad metai bus rekordiniai: „Vien liepos mėnesį 21 vestuvės.“


Paklausta, kokio pobūdžio šventės labiausiai domina užsakovus, K. Meginytė teigia, kad didesnė dalis renkasi 60–70 asmenų puotas, tačiau yra ir tokių, kurie švenčia 15–20 žmonių būryje.


Anot K. Meginytės, paprastai lietuviai vestuvėms skiria penkiaženklę sumą: „Tie, kurie kviečia 40–50 asmenų, įprastai nedrąsiai įvardija 15 tūkst. eurų. Išgirdę, kas ir kaip, sutinka ir su 20 tūkst. eurų. Kur žmonių daugiau, ten prasideda nuo 20 tūkst. eurų.“


K. Meginytė sako, kad šiemet viskas brangiau. „Šį sezoną visko kainos pakilo 10–15 proc., todėl bendrame katile jaunieji labai pajuto“, – neslepia pašnekovė.


Vestuvių planuotojas Liutauras Galinis taip pat teigia, kad šią vasarą švenčių bus tikrai daug: „Dalis atkeltų iš 2020 metų, tačiau didžioji dalis – nauji užsakymai. Pastebimas užklausų skaičiaus augimas ne tik šiai vasarai, bet ir 2023 metams. Taip pat didėja užimtumas ne tik pagrindiniais vasaros mėnesiais, bet ir rugsėjį, tad sezonas, kaip ir pernai, kiek ilgesnis.“


Populiariausios – 70–80 asmenų puotos

Anot vestuvių planuotojo, šiemet pastebima didesnių švenčių tendencija. Didžioji dalis porų į svarbiausią gyvenimo šventę planuoja kviesti 70–80 žmonių. Lyginant su pernai, pasak L. Galinio, kviestinių svečių skaičius yra stipriai išaugęs.


„Žinoma, yra daug švenčių, kuriose bus 30–40 asmenų, tačiau didžioji dalis porų švęsti ketina trankiai gausiame draugų bei artimųjų būryje“, – sako verslininkas. Jo teigimu, viskas priklauso nuo jaunavedžių poreikių ir vizijos. Vieni pageidauja didelės šventės, prabangaus dekoro, kiti renkasi kuklesnius variantus, tačiau neatsisako pagrindinių elementų, kurie sukuria šventinį įspūdį vos įžengus į parinktą vietą.


„Be abejo, poros, kurios švęs vestuves viešbučių restoranuose, vien už maitinimą ir gėrimus sumokės daugiau nei tie, kurie šventę rengs nuomojamose patalpose ir užsisakys atvykstamojo maitinimo paslaugą. Pastaraisiais metais vestuvės tiek Lietuvoje, tiek užsienyje buvo išties įspūdingos ir, žinoma, už tokią šventę tenka pakloti ne vieną dešimtį tūkstančių eurų“, – teigia vestuvių planuotojas. Pasak pašnekovo, visų paslaugų kainos nuo praėjusių metų yra padidėjusios ir toliau auga.


„Tai patvirtinti gali visi, dirbantys renginių organizavimo srityje. Baldų nuoma, paviljonai, dekoras, apšvietimas, vedėjai, atlikėjai – visos kainos išaugusios, tačiau stebėtis nereikia, juk tiek degalų, tiek patalpų išlaikymo, tiek šildymo kainos pakilo visiems, tad didėjant infliacijai didėja ir mūsų industrijos kainos“, – sako L. Galinis. Jeigu palygintume ankstesnių ir šių metų švenčių sąmatas, L. Galinio tvirtinimu, skirtumas būtų akivaizdus. „Kaip pavyzdį galiu pateikti vestuvių vedėjo paslaugų kainas – jos išaugo vidutiniškai 200 eurų, žinomų atlikėjų – apie 500 eurų“, – įvardija vestuvių planuotojas.


Jei jaunavedžiai savo šventėje nori Lietuvoje žinomų atlikėjų, fotografų, vaizdo operatorių, floristų, vedėjų, kviečia 70–90 žmonių, renkasi brangesnę šventės vietą, anot L. Galinio, biudžetą reikėtų pradėti skaičiuoti nuo 30–40 tūkst. eurų.


„Tačiau aš visada sakau: jei biudžetas yra ribotas, surengti nuostabią ir stilingą šventę galima ir be karališkos pompastikos bei milžiniško biudžeto“, – tikina jis.



Skaitykite daugiau: https://bit.ly/35UtDhN

bottom of page